112

Ditmaal wel vrijspraak voor de ‘bommenlegger van Enschede’

Foto: Onbekend

Achtte de rechtbank een inmiddels 29-jarige man uit Overdinkel in 2013 nog schuldig voor het plaatsen van nepbommen in Enschede en moest hij daarvoor 2 jaar de cel in, vandaag werd diezelfde persoon vrijgesproken van oplichting.

D. werd ervan verdacht tussen 18 februari en 3 maart van dit jaar middels telefoontjes en mails een aantal machines te hebben gehuurd, door zich voor te doen als bouwbedrijf. Uit GPS-signalen bleek dat de hoogwerkers en verrijkers wel kortstondig in de buurt van de woonlocatie van de verdachte zijn geweest. “Hij woont daar, dus hij zal het wel gedaan hebben… Nee, mijn cliënt geeft duidelijk aan hiermee niks van doen te hebben. Voor hetzelfde geld is er langs zijn huis gereden. Dat is heel goed mogelijk.” Jeroen Michels, de advocaat van Wouter D., zette bij de rechter grote vraagtekens bij het onderzoek dat de politie had verricht n.a.v. de verduistering van een aantal hoogwerkers en verrijkers bij verhuurbedrijf Gunco in Zwolle. Die is met ongeveer €11.000 schade het schip ingegaan.

Opmerkelijk genoeg had de strafpleiter officier van justitie Juliette Blanco op zijn hand. Ook zij zag onvoldoende bewijs én te weinig inzet bij de verhuurder om überhaupt oplichting door een huurder te voorkomen. Er zijn ook geen huurovereenkomsten getekend tussen Gunco en D. “Een bedrijf heeft een eigen onderzoeksplicht. Uit de stukken blijkt dat op heel eenvoudige manier ‘iets gevraagd en meteen geleverd’ is.” Volgens haar is dit eerder een civiele dan een strafrechtelijke kwestie. Genoeg redenen voor Hans Bloebaum, politierechter van dienst, om de ‘bommenlegger van Enschede’ – zoals hij door mr. Michels genoemd werd – vrij te spreken.

Of de verrijdbare kranen later nog ergens teruggevonden zijn, is niet bekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen