112

Werk- en voorwaardelijke celstraf tegen jonge brandstichtster geëist

Foto: Mark Mensink

Tegen de verstandelijk beperkte 21-jarige Shelly K. uit Losser is een werkstraf van 40 uur en een voorwaardelijke celstraf van 1 maand geëist wegens brandstichting in april van vorig jaar.

Na een avondje drinken bij haar zus liep K. naar buiten en stak een achttal vuilcontainers in brand. Ze belde zelf de brandweer, net als een aantal bewoners, en sprak vandaag – tijdens de rechtszaak – uit dat ze veel spijt heeft van haar daad. “Ik zal het nooit van leven weer doen, want ik heb gezien hoeveel gevaar ik heb aangebracht.”

Uit een psychologisch onderzoek van de verdachte bleek dat ze verminderd toerekeningsvatbaar mag worden beschouwd. Ook is ze volgens de psycholoog o.m. naar buiten toe heel stoer – onverschillig, maar van binnen wel heel onzeker en wantrouwend jegens anderen.

De rechtbank zag, volgens de voorzitter, een jonge vrouw die geen dagbesteding heeft, voornamelijk op de bank zit en onder invloed van drank een brandstichting pleegt. K. gaf aan dat het inmiddels beter gaat en dat ze zelf een baantje als caissière heeft geregeld.

De officier van justitie gaf blijk van veel inlevingsvermogen. “Mevrouw K. moet leren omgaan met alcohol.” Ze omschreef de verdachte als een leuke meid, die goed met dieren kan omgaan en een opleiding voor paarden heeft gedaan. Daarom wil het OM die “mooie dingen” koppelen aan de geëiste straf: 40 uren werken en een maand ‘als stok achter de deur’.

De advocaat gaf te kennen het eigenlijk volledig eens te zijn met de strafeis. Hij hoorde “wijze woorden vanuit de officier van justitie”.

De gemeente wil de schade aan de containers, ongeveer 200 euro, vergoed zien.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen