112

Spoedrechter springt in auto voor burenruzie Luttenaren

Gerechtsgebouw te Almelo
Gerechtsgebouw te Almelo
Foto: Mark Mensink

Het botert niet erg tussen Gerard Platvoet en zijn buurman Frank Wagenvoort, beide woonachtig aan de Beltmolen in De Lutte.

Hun woningen, respectievelijk met de huisnummers 10 en 12, grenzen pal aan elkaar. En daar zit ‘m de crux. Eerstgenoemde wil voegwerk verrichten aan zijn pasgebouwde schuur, de laatste zou hier klimop tegenaan hebben laten groeien. Volgens klager Platvoet veroorzaakt dit schade aan zijn pannen en dakgoot. Ondanks meerdere pogingen met de directe buur Wagenvoort tot een vergelijk te komen, geeft die geen toestemming om zijn terrein te gebruiken voor de werkzaamheden.

Hierom vraagt Platvoet de rechter via een kort geding om Wagenvoort te dwingen tot het verlenen van toegang, op straffe van 250 euro per dag met een maximum van 25.000 euro totdat hij alsnog medewerking verleent.

Wagenvoort stelt dat de klimop er als sinds 2004 staat, toen het huis werd gebouwd. Die staat ook op eigen grond, zo beweert hij. Hijzelf woont er pas sinds 2018. “Die natuurlijke schutting, door de klimop, staat er inmiddels al 16 jaar”, rekent de Luttenaar voor. “De buurman is met de garage beginnen te bouwen en heeft de muur tegen de haag gebouwd. Alleen de muur is meer dan drie meter hoog. Daar bovenop is nog een schuin dak. Al met al is het maar liefst vijfenhalf meter hoog.”

Technische problemen

De rechtszaak begon woensdagochtend zonder verweerder Wagenvoort, die het niet lukte om via een computer verbinding te leggen met de rechtbank. Dit is nodig, omdat de zitting vanwege het coronavirus nog op afstand gevoerd wordt. De griffier kreeg vervolgens wel telefonisch contact met hem, maar ook hierbij haperde de communicatie veelvuldig.

Reden voor rechter Koen Haarhuis om voor te stellen op korte termijn bij de strijdende buurtjes langs te gaan. Op aandringen van advocaat Hans Stegeman, die Platvoet bijstaat, sprong de magistraat hierop meteen in zijn auto om in De Lutte de situatie met eigen ogen te bekijken. De partijen gingen akkoord met het absent blijven van een griffiemedewerker.

Uitspraak?

Of het binnenkort tot een vervolgzitting gaat komen, is zodoende nog maar de vraag. Mogelijk doet de spoedrechter al uitspraak op basis van de plaatselijke schouw, de aangevoerde bewijsstukken en persoonlijke verklaringen van beide Luttenaren. De uitkomst van dit kort geding laat daarom sowieso op zich wachten.

Dossier: Coronavirus
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen