Gemeente trekt teugels strak aan bij horeca, parkeren, zwerfafval en honden

BOA schrijft een parkeerboete uit
BOA schrijft een parkeerboete uit
Foto: CC0

Bij uitwassen in het kader van de Drank- en Horecawet, het parkeerbeleid, zwerfafval en hondenbeleid gaat de gemeente Losser voortaan sneller over tot handhaving.

In eerste instantie zullen er twee functionarissen als toezichthouders mensen aanspreken op hun gedrag en regels uitleggen. Vanaf 1 september werken zij als BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) en dat betekent dat zij ook gemachtigd zijn om boetes uit te delen.

Momenteel is Losser de enige Twentse gemeente die niet over BOA’s beschikt.

BOA’s

De BOA is voor gemeenten een belangrijk verlengstuk van de politie bij de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Ze sporen bepaalde strafbare feiten op en mogen handhaven waar het gaat om parkeerbeleid, de drank- en horecawet, bij openbare manifestaties, vuurwerk en op het gebied van milieu.

Middels de inzet van de buitengewoon opsporingsambtenaren wil het gemeentebestuur de leefbaarheid in de kernen vergroten. De politie kan zich om allerlei redenen niet of nauwelijks bezighouden met het tegengaan van overlast door hondenpoep of loslopende honden, lawaai in de buurt, foutparkeerders en het dumpen van afval naast containers of in de natuur. En elkaar aanspreken op ongewenst gedrag vinden veel mensen lastig. BOA’s zijn daarom niet alleen speciaal hiervoor opgeleid, maar hebben ook de bevoegdheid om er consequenties, bijvoorbeeld door het uitdelen van een proces-verbaal, aan te verbinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen