Startschot voor grootschalig centrumplan Losser

Tijdens een bijeenkomst in ’t Lossers Hoes heeft gedeputeerde Monique van Haaf 110.000 euro vrijgemaakt vanuit de regeling Stadsbeweging van de provincie.

Vervolgens openden wethouders Harry Nijhuis en Marcel Wildschut het Projectbureau Centrumplan Losser in de voormalige Aloysiusschool. Hierin zit onder andere het bouwteam dat zich bezighoudt met de voorbereiding en uitvoering van de herinrichting van de Gronausestraat Noord, Brinkstraat en Langenkamp. Nadat de gemeenteraad in december 2017 het ‘parapluplan’ heeft vastgesteld, gaan nu de eerste projecten dus in uitvoering.

Centrumplan Losser

Sinds 2014 werkt de gemeente Losser samen met CML, Platform Losser, inwoners, ondernemers, partners en andere betrokkenen aan de ontwikkeling van het centrumplan Losser. De insteek is om het centrum van Losser te versterken en toekomstbestendig te maken. Ook worden kansen benut op het gebied van duurzaamheid en klimaat.

Na een uitgebreid proces van plannen maken, informatiebijeenkomsten en inspraak heeft de gemeenteraad in december 2017 de overkoepelende visie op het centrum van Losser vastgesteld. Deze visie, ook wel het ‘parapluplan’ genoemd, is gebaseerd op vier pijlers: de ontwikkellocaties (zoals bijvoorbeeld Aloysiuslocatie), de openbare ruimte, ondernemerschap en gevels en puien. Er wordt nadrukkelijk dus niet alleen in stenen geïnvesteerd.

De visie vormde de basis voor de verdere uitwerking in deelprojecten. Daarvoor is een uitvoeringsprogramma in het leven geroepen waar alle projecten onderdeel van uitmaken.

In 2018 is gewerkt aan de voorbereidingen van de eerste deelprojecten uit het uitvoeringsprogramma. Dat zijn: het ontwikkelen van de detailhandelsvisie, de ontwikkeling van de Aloysiuslocatie en de voorbereidingen voor de herinrichting van de Gronausestraat Noord, de Langenkamp en de Brinkstraat. Daarnaast is samen met de provincie Overijssel en CML gewerkt aan het Centrumarrangement Losser.

Centrumarrangement Losser 2019-2020

Het programma Stadsbeweging ondersteunt de stads- en dorpscentra in Overijssel bij hun proces om de centra weer vitaal en toekomstbestendig te maken. Daarnaast levert het programma een financiële bijdrage.

Samen met de gemeente Losser draagt de Stadsbeweging bij aan projecten als een aantrekkelijke ruimte voor de winkelpui (Brinkstraat), het terugdringen van de leegstand in het Losserse centrum, de transformatie Martinusplein en de herstructurering winkelcentrum de Brink.

Via het Centrumarrangement Losser hebben gemeente, provincie en CML afspraken gemaakt voor de komende twee jaar om de centrumontwikkelingen verder te stimuleren en te werken aan een vitaal en leefbaar centrum.

Met het centrumarrangement is een bedrag gemoeid van 150.000 euro. De provincie stelt 110.000 euro beschikbaar en de gemeente Losser draagt (naast alle andere investeringen) 40.000 euro bij. CML krijgt belangrijke taken op het gebied van stimuleren ondernemerschap.

Projectbureau Centrumplan Losser

Nu het uitvoeringsprogramma van start gaat, is er een projectbureau voor het centrumplan ingericht. Het projectbureau bevindt zich in de voormalige Aloysiusschool. Daar is informatie over het Centrumplan, de onderliggende projecten, de nieuwste tekeningen en de laatste stand van zaken.

Verder is het bouwteam voor de herinrichting van de Gronausestraat-Noord, Langenkamp, Brinkstraat ondergebracht in het projectbureau. Het bouwteam bestaat uit medewerkers van Dura Vermeer, Anacon Infra en de gemeente Losser.

Iedere donderdag van 11 tot 17 uur kunnen geïnteresseerden hier terecht met vragen over de voortgang over het centrumplan en de projecten Gronausestraat Noord, Brinkstraat en de Langenkamp.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen