Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het plan voor de herontwikkeling van het gebied De Muchte in Losser: het gebied tussen de Diepenbrocklaan, Muchteweg en Vlasakker.
Hier stonden een peuterspeelzaal en gebouwen van de stichting Fundament. Inmiddels zijn deze gebouwen gesloopt. Daarvoor in de plaats komt, mits de gemeenteraad akkoord gaat, woningbouw in de vorm van twaalf grondgebonden woningen en een appartementencomplex met huurwoningen van woningcorporatie Domijn.
De gemeente koopt daarvoor de grond van stichting Fundament en start een procedure voor de wijziging van het bestemmingplan. De raadsleden wordt akkoord gevraagd voor een krediet van 1.058.442 euro. “Een woongebied realiseren met behoud van zoveel mogelijk bomen en een waterberging. Daar richten we ons op in het ontwikkelingsplan voor De Muchte", licht wethouder Anja Prins toe. "We willen er twaalf zogenaamde grondgebonden woningen bouwen. Dat zijn woningen die vanaf straatniveau rechtstreeks toegankelijk zijn."
Slaap- en badkamers komen op de begane grond, zodat de woningen geschikt zijn voor jong én oud. Verder realiseert Domijn op het terrein een gebouw met zestien huurappartementen, verdeeld over twee bouwlagen en met de hoofdingang aan de zijde van de Vlasakker. Deze appartementen worden door Domijn in hoofdzaak verhuurd aan de JP van den Bentstichting voor de huisvesting van hun cliënten, mensen met een beperking bij hun leven.”
Nieuwe inrichting van het gebied
Het eerste schetsplan is gemaakt. Omdat het inrichtingsplan en het bestemmingsplan nog verder worden uitgewerkt, kan het plan op onderdelen nog wijzigen.
Kavel woningcorporatie Domijn: één deel van het terrein (kavel D) wordt ontwikkeld door woningcorporatie Domijn. De bedoeling is om op die kavel een appartementengebouw in twee bouwlagen te realiseren. Daarin komen in totaal 16 huurappartementen. Het appartementengebouw wordt gerealiseerd aan de zijde van de Vlasakker. Daar komt ook de ingang van het complex.
Woningkavels: op het andere deel van het terrein komt ruimte beschikbaar voor 12 grondgebonden woningen. De plek van die woningen is in het schetsontwerp globaal weergegeven met A, B en C.
Groen en waterberging: tussen de bebouwing staat een groen ingekleurd gedeelte. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk van de bestaande, waardevolle bomen te laten staan. Daarnaast is het groene deel ook bestemd voor de wateropvang in het gebied, door middel van wadi’s. Het plan is verder om een wandelpad door het gebied aan te leggen.
Voordat de plannen kunnen worden uitgevoerd, moet er nog een aantal dingen gebeuren:
In de eerste helft van 2021 wordt het terrein verder afgewerkt. Ook start dan de procedure voor de wijziging van het bestemmingsplan. Een dergelijke procedure neemt doorgaans een jaar in beslag. De tijdsduur daarna is mede afhankelijk van eventuele zienswijzen en beroep.
In 2022 wordt naar verwachting de planologische procedure afgerond. Vervolgens worden de benodigde omgevingsvergunningen verleend en het terrein bouwrijp gemaakt. Zodra de gedetailleerde planning klaar is, wordt deze bekendgemaakt.