Losser eert de veteranen

Foto:

Op zaterdag 17 juni wordt in Losser de jaarlijkse Veteranendag gehouden. Voorafgaand wordt op de vrijdagavond in openluchttheater Brilmansdennen een concert gehouden van de Fanfare Bereden Wapens, met als thema ‘Tour of Duty’.

Alle bekende Losserse veteranen krijgen een uitnodiging voor de avond, maar er worden ook losse toegangskaarten verkocht voor 2,50 euro.

Veteranendag

Zaterdag 17 juni is dan de echte Veteranendag. Er is een gevarieerd programma, met o.m. een maaltijd in een echte veldkeuken die opgezet zal worden aan de Denekamperdijk. Naar goed gebruik een Indische maaltijd. Een re-enactmentgroep zorgt voor een bijzondere sfeer door het gevoel van de midden-jaren ’90 in het leger uit te beelden.

Nederland telt in totaal ruim 115.000 veteranen. De definitie hiervan is breed; iedereen die ons land diende in oorlogsomstandigheden of tijdens vredesmissies wordt gezien als veteraan. Nederland heeft sinds de Tweede Wereldoorlog ruim 650.000 militairen ingezet in den vreemde. Het doel van de veteranendagen is dan ook om hen te eren voor de veelal moeilijke taak die zij uitvoeren ver van huis in gevaarlijke omstandigheden.

Jonge veteranen

Ieder jaar wordt weer duidelijk dat onder de ruim 200 veteranen die Losser telt, ook veel relatief jonge militairen zitten. Nederlandse troepen werden en worden ingezet bij een groot aantal conflicten elders in de wereld. Meest recentelijk Mali en in de jaren ’90 het voormalig Joegoslavië.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen