Steppers overspoelen hartje Losser

Foto: Mark Mensink

Het is dit weekend goed oppassen geblazen in het centrum van Losser.

Niet zozeer voor gemotoriseerde verkeer moeten mensen uitkijken als wel voor de honderden sportbeoefenaars die er op een ‘good old’ step door de straten rollen. Deze fanatieke steppers uit binnen- en buitenland zijn aanwezig om deel te nemen aan de Footbike World Championships, ofwel het wereldkampioenschap steppen.

Uniek

Wie is er als kind nou niet groot geworden met een grotendeels houten step, waarmee je indruk probeerde te maken op vriendjes – meestal met een kapotte broek en beurse knie tot gevolg? Sommigen nemen dit zelfs op latere leeftijd nog serieus, zeer serieus. Reden voor het betrekkelijk kleine stepwereldje van ‘ons kent ons’ om iedere twee jaar een EK en WK te organiseren. “Dus om en om. Vorig jaar waren de Europese kampioenschappen in Salzburg en het jaar ervoor het wereldkampioenschap in Brisbane, helemaal in AustraliĆ« dus”, legt Danny Gerritzen van het organiserende Stepteam Twente uit. “Wat we hier doen is uniek, zo op een ongeveer kaarsrecht stuk straat racen. Dat gebeurt werkelijk nergens. Meestal is het een atletiekbaan of zoiets. Dan is er altijd gezeur over wie de binnenste baan mag. Daarover wordt geloot en zelfs dan geeft het gedonder. Maar in het reglement staat nergens dat het niet op een straatcircuit mag en daarom heeft de internationale bond ons dit goedgekeurd.”

Naderhand een feestje

Nederlanders zijn volgens de ranglijsten opvallend goed in het footbiken en maken in verschillende klassen kans op een gouden plak, iets wat natuurlijk ook de nodige opoffering en daarnaast een juiste materiaalkeuze vergt. De toppers schieten met snelheden van boven de 40 kilometer per uur over het parcours. “Steppen op dit niveau is werkelijk waar topsport bedrijven”, beweert Gerritzen. “Een aantal van onze deelnemers rijdt dezer dagen op vederlicht carbon in plaats van dat loodzware gietijzer – bij wijze van spreken. Dat scheelt gewoon enorm veel tijd en zorgt dus voor een stukken betere klassering. Vergelijk het maar met wielrennen of schaatsen; de ontwikkelingen volgen elkaar rap op. Tijdens de race rijdt iedereen op het scherpst van de snede en met het mes tussen de tanden, maar daarbuiten maken we er tezamen weer een feestje van.”

'

Reacties

article
18785
Het is dit weekend goed oppassen geblazen in het centrum van Losser. Niet zozeer voor
https://losser.nieuws.nl/nieuws/20180720/losser-ban-stepfanaten/
2018-07-20T14:05:48+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/207/2018/07/20140510/IMG_20180720_115324_1.jpg
Nieuws