Boeren willen statiegeld op blikjes en petflessen

Melkveehouder Martin Oldenhof toont een verzameling zwerfvuil
Melkveehouder Martin Oldenhof toont een verzameling zwerfvuil
Foto: Mark Mensink

Zwerfvuil belast niet alleen het milieu, het kost zelfs dierenlevens.

Dat betogen zowel milieuorganisaties als veehouders. Zeker die laatste groep kan het weten, want jaarlijks gaan alleen al naar schatting zo’n vierduizend koeien dood nadat ze stukjes plastic of metaal opeten. Ook raakt nog eens twaalfduizend stuks vee gewond. Daarnaast loopt de economische schade voor de Nederlandse veehouderijsector in de miljoenen.

Eén van de boeren die het zwerfvuilprobleem meer dan zat is, is melkveehouder Martin Oldenhof uit het Overijsselse dorp Losser. Bij hem ‘snoepte’ ergens in de maand mei voor het laatst een zwart-witte koe, Foekje 63 geheten, van vermoedelijk wat achteloos weggegooid afval dat tussen het voer zat. “Het is altijd moeilijk te constateren wat een koe heeft; je kunt er immers niet mee praten. Het is een kwestie van overleg voeren met de dierenarts over de symptomen. Waarschijnlijk ging het dan om scherp-in, de benaming voor zulke gevallen. ‘Een stukje ijzer’ werd vroeger gezegd, maar je hebt tegenwoordig ook natuurlijk aluminium van blikjes en dergelijke. Of harde stukken plastic van flesjes. En die worden door een magneet, welke in de hakselaar zitten om het ruwe veevoeder te controleren, niet gedetecteerd.”

De oplossing is mogelijk gelegen in het invoeren van statiegeld op blikjes en petflessen. Boer Oldenhof ziet daar, naar eigen zeggen net als vele collega’s, eveneens heil in. “Anders zou ik het ook niet weten”, zegt hij schouderophalend. “Het is sowieso iets wat mij aanspreekt. Je ziet regelmatig wat in het land liggen. Dit jaar heb ik er gelukkig nog niet zo heel veel last van gehad. Maar dat is een kwestie van ‘afkloppen’.”

“Dit is één van de weinige onderwerpen waarbij ‘milieujongens’ als wij helemaal op dezelfde lijn zitten als de boeren”, vertelt woordvoerder Tom Zoete van het Recycling Netwerk Benelux. “Als het inleveren van geld voor de mensen opbrengt, denken we dat het probleem een stuk minder zal worden. Er zwerft dan sowieso minder vuil rond. Althans, dat denken we te weten op basis van ervaringen in Duitsland en Scandinavië.”

Voor de zieke Foekje 63 komen maatregelen sowieso te laat, verklaart veehouder Oldenhof. “Die is na een tijdje wel naar het slachthuis afgevoerd. Iets anders kun je er gewoon niet mee, want de koe blijft gewoon last houden. Ook als-ie naar een andere boerderij was gegaan of zoiets.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen