Tweeling oet Losser samen met pensioen

Johan en Herman Lette
Johan en Herman Lette
Foto: Mark Mensink

Qua uiterlijk hebben ze weinig van elkaar weg, maar verder loopt het leven van de tweelingbroers Johan en Herman Lette uit Losser haast synchroon.

Ze zijn directe buren, gaan altijd samen op vakantie, trouwden op dezelfde dag met twee Spaanse zussen en zijn beide verzot op voetbal. Zelfs hun werkgever is precies dezelfde: saladeproducent Johma oet Twente. Daar zwaaien ze deze week op zeer uitzonderlijke wijze af, zodat ze kunnen gaan genieten van hun welverdiende pensioen.

Hun beider komst op bijna hetzelfde moment was voor iedereen in huize Lette een grote verrassing, weet de twee-eiige tweeling over het opmerkelijke geboorteverhaal uit 1952. Herman lachend over dat moment van lang geleden, toen nog thuis in Oldenzaal: “Ook moeder wist vooraf van niks. Dat werd destijds niet van tevoren gecontroleerd. De dokter zei het pas na mijn geboorte.” Johan vult zijn grote broer direct aan: “Niemand had het verwacht. We schelen elkaar maar tien minuten.”

De overeenkomsten tussen de nu 65-jarige Lossenaren zijn sinds hun geboorte talrijk. “We droegen dezelfde kleertjes, kregen meestal dezelfde cadeaus”, aldus Herman. “Als zijn speelgoed kapot was gegaan, moest dat van mij ook direct kapot. Dan ging het er meteen aan – bij wijze van spreken. Er mocht geen verschil zijn, vonden we allebei”, herinnert Johan zich.

Later zouden ze, tijdens een carnavalsfeest waarvoor ze een vrijkaartje hadden bemachtigd, hun toekomstige vrouwen leren kennen. Uiteraard ging dat gelijktijdig. En wat bleek? De dames waren zusjes uit Spanje die naar Nederland zijn geëmigreerd. Ruzie over wie welke schone señorita aan de haak ging slaan, werd er naar eigen zeggen al vanaf het begin niet gemaakt.

Zo’n hechte en intense band als deze broers hebben, dat is maar voor weinig koppels weggelegd. Dat viel op hun werk ook op en dus werd hier een plan gesmeed om Johan en Herman extra in de zonnetje te zetten. “Maar eerlijk is eerlijk, het balletje ging rollen door de Twentse cabaretier en acteur Jan Riesewijk. Die opperde onlangs – tijdens een personeelsavond – dat we de naam van het bedrijf maar eens moesten aanpassen in een combinatie van hun beider voornamen”, vertelt bedrijfswoordvoerder Karin Bronsvoort. “Dat vonden we een goed idee, want zoiets hebben ze echt wel verdiend.”

“Het was af en toe gewoon ’tranen met tuiten’ huilen”, beschrijft Herman het etentje met directe (oud-)collega’s dat ze afgelopen weekend hebben gehad. “Mensen waarmee we járen hebben samengewerkt. Dan geven ze je een omhelzing en tja, da’s natuurlijk wel een emotioneel moment”, stamelt Johan. Vol trots: “Dan kun je zien hoe gek ze met ons zijn.”

Met de tijdelijke naamaanpassing ging het Losserse bedrijf behoorlijk ver. “Alle logo’s hebben we aangepast. Aan ons pand, op social media, onze mobiele app. Alles hier heet nu een weekje Joher in plaats van Johma.” Allemaal als ode aan deze pensioengerechtigde medewerkers, na 40 jaar trouwe dienst.

Het komende zaterdag jarige tweetal krijgt vrijdagmiddag een pensioenreceptie aangeboden waarbij alle personeelsleden welkom zijn. Dat zal hun definitieve vaarwel van Johma – uh pardon: Joher – zijn, na een bijzonder feestelijke afscheidsweek. Alhoewel? “Na ons pensioen gaan we rondleidingen geven door het bedrijf”, bezweren de goedlachse heren haast in koor.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen