Ooievaars in De Lutte laten zich niet verjagen uit hun liefdesnestje

Een koppeltje ooievaars heeft een uitzonderlijk mooie, maar ook net zo gevaarlijke plek uitgekozen voor hun liefdesnest: de bovenleiding van het spoor nabij grensdorp De Lutte.

ProRail probeert ze met man en macht op andere gedachten te krijgen, maar tot op heden zonder veel succes. Het vorige bouwsel werd een paar dagen geleden verwijderd, vanwege gevaar voor de dieren zelf en het treinverkeer. Maar de langbenige trekvogels blijken behoorlijk eigenwijs en zijn inmiddels gewoon opnieuw met de nestbouw van start gegaan, in precies dezelfde mast boven het treinspoor.

De rappe terugkeer van het gevleugelde liefdeskoppel leidt tot enige frustratie bij de spoorbeheerder, al tonen ze wel begrip voor de ontstane situatie. “De ooievaar is een beschermde vogel. Wij hebben daar dus ook zorgvuldig mee om te gaan”, licht ProRail-woordvoerder Aldert Baas toe. “Deze vogels nestelen zich in een bovenleidingsportaal, zo’n stalen boog waar de bovenleiding in hangt.”

Zulke broednesten, vooral een heleboel takken die in elkaar verweven zijn, bereiken volgens hem geregeld een gewicht van 120-130 kilo. Baas: “Je kunt je voorstellen dat, op het moment dat zo’n nest vanuit de bovenleidingmast op het spoor komt, dit voor de trein ook geen veilige situatie is.”

De twee ’tortelduifjes’ lijken dus tot dusverre geen concrete verhuisplannen te hebben, hoezeer ProRail ze daartoe ook probeert te bewegen. Er is daarom nu een andere oplossing bedacht. “Al met al is de beste situatie dat we de nestbouw zoals die nu gaat, proberen te rekken. En ondertussen hebben wij met spoed een aannemer verzocht om hier een nestpaal te gaan plaatsen”, aldus Baas. Naar verwachting zal deze over ongeveer tien dagen gereed zijn, in een naastgelegen weiland. “Als die paal er staat, hopen we dat de vogels de hint begrijpen en naar die veilige plek gaan.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen