Eieren van ‘ooievaarsweduwe’ op het nippertje gered

Het had behoorlijk wat voeten in aarde, maar maandagochtend zijn vier eieren gered van het ooievaarsvrouwtje wiens mannetje vrijdagnacht is doodgeschoten.

Met een hoogwerker van loon- en grondverzetbedrijf Volker heeft ooievaarsexpert Sander Wansing de eitjes uit de nestpaal gehaald. Het vrouwtje besloot, toen Wansing naderde, haar nest alsnog te verlaten. Omdat ze dit instinctief niet wil verlaten, dreigde de ‘gevleugelde weduwe’ te sterven van dorst en honger. “Normaal gesproken wordt ze afgelost door het ooievaarsmannetje, maar dat kan dus nu niet meer. Samen met de ooievaarsexperts van STORK en de plaatselijke vogelwerkgroep hebben we besloten in te grijpen, want zo kan het niet langer. Het mooie beest gaat anders dood en dat wil natuurlijk niemand”, aldus bewoonster Evelien Wennink. Om er direct cynisch aan toe te voegen: “Ja, misschien degene die het allemaal op z’n geweten heeft…”

“Het duurt nog een week tot tien dagen voordat de eerste eitjes uitkomen”, licht Wansing toe. Dat zal het geval zijn in ooievaarsopvang Herwijnen. Hij geeft aan het vrouwtje op zoek zal gaan naar een ander mannetje en daarna – mogelijk – volgend jaar een nieuw nest zal betrekken. “Of heel misschien wel op deze paal. Dat weet niemand. Een mannetjesooievaar is daarin bepalend. Sowieso zijn er in deze regio eigenlijk te weinig nestpalen. Het aanbod is dus wat dat betreft beperkt.”

De dader van de dodelijke schietpartij, waarbij tenminste drie schoten werden gelost, is nog altijd voortvluchtig.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen