‘Weesooievaars’ uit De Lutte kiezen het luchtruim

De moeder van de drie 'weesooievaars' bij een nestpaal in De Lutte
De moeder van de drie 'weesooievaars' bij een nestpaal in De Lutte
Foto: Sander Wansing

De drie ooievaars die nog in hun ei zaten toen ze dit voorjaar halsoverkop uit een nest in De Lutte werden gered, zijn uitgevlogen.

Nadat een onbekend gebleven persoon ’s nachts de vader van dit drietal jonkies doodschoot en de moederooievaar niet in staat was om in haar eentje voor hun nakomelingen te zorgen, werd door de plaatselijke vogelwerkgroep een reddingsactie opgezet. En met succes, want bij ‘ooievaarsredder’ Piet van Andel in de ooievaarsopvang te Herwijnen kwamen de eieren uit en groeiden de ooievaarskuikens in een paar maande tijd uit tot ware schrokkoppen.

Hij kreeg er naar eigen zeggen “keihard kippenvel” van, van het speciale moment dat ze definitief het luchtruim kozen. Samen met hun soortgenoten, zo’n anderhalve week geleden. “Het was zo mooi. Ik wilde nog een foto maken met m’n telefoon, maar kreeg het door de zenuwen niet eens voor elkaar”, beschrijft Van Andel. Weemoedig: “Ach ja, zoiets doet echt wat met je als je zo’n lange tijd voor die beesten gezorgd hebt en het dan eindelijk zover is. Dat maakt het natuurlijk wat dubbel, maar geeft ook enorme voldoening.”

Of ze volgend jaar terugkeren op het ‘oude nest’ bij Van Andel is hoogst onzeker. “Dat weten we gewoon niet. Maar het zou wel mooi zijn.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen