Kühlkamp voor rechter gesleept vanwege handelsnaam Buitengoed

Foto: Onbekend

De onderneming Trendwood, een leverancier van hout en houtproducten voor buiten en in Losser beter bekend als Kühlkamp, moet mogelijk het gebruik van de handelsnaam Buitengoed en bijbehorende domeinnaam staken.

Dat eist althans Buiten-Goed uit Barneveld op straffe van 1.000 euro per dag, met een maximum van 100.000 euro, in een zogeheten spoedzitting bij de rechtbank. Door het ontbreken van een koppelteken in de naam kunnen – althans volgens de eiser – (potentiële) klanten in verwarring raken en niet goed weten met welk bedrijf men te maken heeft. Zowel per mail als anderszins.

Directeur Simon Weststrate van Buiten-Goed en zijn advocate Reny Stark geven aan dat dergelijke situaties zich nu gemiddeld driemaal per week voordoen. “Buiten-Goed.com en Buiten-Goed.nl hebben we beide ons bezit. Buitengoed aan elkaar geschreven was al geregistreerd en daarom hebben wij er geen gebruik van gemaakt.”

Buitengoed.nl

Trendwood kocht de domeinnaam Buitengoed.nl wél ooit over van de eerste eigenaar en gebruikt dat sinds mei 2020 als webshop voor de handel in goederen voor het aankleden van tuinen en terrassen. “Sindsdien hebben we er last van”, meent Weststrate. “Wij bestaan sinds 1987. In 2009 heb ik het, inclusief bedrijfsnaam, overgenomen.”

Directeur Lars Kühlkamp van Trendwood noemt het risico op een naamsverwarring door afnemers “verwaarloosbaar”. Diens advocaat Marlies Wiegerinck is van mening dat er geen monopolie op een beschrijvende naam als Buitengoed of Buiten-Goed, gezien de algemene betekenissen van de afzonderlijke woorden, gelegd kan worden. “Wij zien elkaar niet als concurrenten, juist omdat het aanbod van Trendwood heel breed is.”

Han Woolderink, bedrijfsleider bij Kühlkamp, voegde eraan toe het héél normaal te vinden om eventueel verkeerd geadresseerde mails door te sturen. “Dat zou ik bij een ander ook doen, niet alleen bij deze meneer.”

Hoewel beide partijen vooraf en zelfs nog tijdens de zitting overleg pleegden over een mogelijke schikking, kwamen ze hier niet uit. Daarom zal de rechter op 6 oktober aanstaande uitspraak doen in dit zakelijke geschil.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen