Nieuwe cultuurvisie: Parels in de Schatkamer

Martine Haijtjema, Nieke Swierstra en wethouder Harry Nijhuis
Martine Haijtjema, Nieke Swierstra en wethouder Harry Nijhuis
Foto: Gemeente Losser

De gemeente Losser heeft een visienota cultuur opgesteld, met als uitgangspunt dat cultuur voor iedereen belangrijk is.

“Waar sport een mens lichamelijk fit houdt, zorgt deelname aan culturele activiteiten voor een lenige geest. Bovendien is het een belangrijke maatschappelijke verbindende schakel”, is wethouder cultuur Harry Nijhuis van mening. “Tekenles op school, zingen in een koor, meespelen in een band, een leesclub, streektaal, streetdance of midwinterhoornblazen; het hoort allemaal bij cultuur. Daaraan meedoen is niet alleen leuk, het stimuleert ook de ontwikkeling van talent en vaardigheden als creativiteit. Die kunnen we goed gebruiken in onze snel veranderende wereld”, aldus de cultuurwethouder.

Vanuit de thema’s educatie, participatie, erfgoed en economie gaat de visienota in op de waarde van cultuur voor mens en maatschappij. Nijhuis: “Als naam van de visienota hebben we gekozen voor Parels in de Schatkamer. Dit verwijst naar Losser als Schatkamer van Twente én naar de waarde die de lokale kunst, cultuur en het erfgoed hebben voor onze gemeenschap.”

Dat wat er is

De visienota cultuur stelt dat cultuur niet alleen een individuele waarde heeft. Het vervult ook op verschillende manieren een maatschappelijke rol en het is een economische aanjager.

Binnen de gemeenten is een groot aantal culturele verenigingen actief, waarin vrijwilligers een belangrijke rol spelen. De ambitie is om zo goed mogelijk gebruik te maken van ‘dat wat er is’ en dit zo zichtbaar en toegankelijk mogelijk te maken.

Lokale input

Parels in de Schatkamer is een kapstok voor verder beleid, uitvoering en projecten. Het is tot stand gekomen op basis van lokale input en actuele ontwikkelingen. Er is input is verzameld bij het lokale culturele veld en tijdens bijeenkomsten en in individuele gesprekken. Ook de Participatieraad Sociaal Domein heeft meegesproken over de nota en officieel advies gegeven.

De collegenota wordt ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen