Veel fietsers zonder verlichting op weg, vanaf volgende week boetes

Foto: CC0

Vanmorgen zijn 40 personen zonder fietsverlichting gesignaleerd bij een controle aan de Oldenzaalsestraat.

Hun verlichting deed het niet of stond gewoonweg niet aan. Smoesjes als “de lampjes zijn net kapot gegaan” en “de batterij is echt net leeg”, vertelden vele mensen. Maar fietsen zonder verlichting is levensgevaarlijk en zeker in deze tijd, benadrukt wethouder Anja Prins. “Verkeersveiligheid speelt overal en is voor iedereen van belang. In de gemeente Losser besteden we daarom veel aandacht aan, laat ik het maar verkeersbewustzijn noemen. Je bewust zijn van je acties in het verkeer, daaronder valt ook bijvoorbeeld ‘zien en gezien worden’. Vooral in deze donkere tijden is het van belang dat je als fietser goed gezien wordt. Je wilt niet dat je een ongeval krijgt, maar toch ook niet dat je een ongeval veroorzaakt.”

Een promotieteam ging, samen met wethouder Prins, in gesprek met fietsers zonder licht – vooral jongeren – over de noodzaak van goede fietsverlichting. Dit keer kwamen de onverlichte fietsers er nog mee weg en kregen zelfs fietslampjes mee om hun fiets gelijk te kunnen verlichten, maar volgende week wordt ook de politie ingezet en kunnen onverlichte fietsers een bekeuring verwachten.

De controle was vooraf op scholen aangekondigd met een poster. En maakt onderdeel uit van de landelijke campagne ‘Daar kun je mee thuiskomen’. De lampjes zijn nu voornamelijk uitgereikt aan jongere fietsers. Het is nu als ze naar school fietsen al donker. Op plekken als bij de rotondes van de Oldenzaalsestraat moet je gewoon gezien willen worden.

De politie kent volgende week geen genade en laat zich niet ompraten met smoesjes.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen