Taaltest voor autochtone uitkeringsgerechtigden

Foto: CC0

Mensen die een uitkering hebben via de Participatiewet en Nederlands als voertaal hebben, worden als eerste uitgenodigd om een taaltest te maken.

Indien de uitkomsten positief zijn, wordt de aanpak van laaggeletterdheid onderdeel van het integraal werken binnen de gemeente Losser en wordt de Taalmeter mogelijk ook ingezet voor andere groepen zoals aanvragers van WMO- of jeugdvoorzieningen.

De eerste groep personen wordt pas opgeroepen nadat de situatie rondom het coronavirus weer beheersbaar en veilig is.

Wethouder Anja Prins: “We willen mensen, die dat nodig hebben, een passend aanbod doen, dat laagdrempelig is. Het is niet ons doel om mensen terug in de schoolbanken te krijgen, maar wel om ze vaardigheden aan te leren die voor hen nodig zijn. Daarom volgt er ook altijd een persoonlijk gesprek na het invullen van de Taalmeter, waarin mensen hun wensen kunnen aangeven. Het aanbod is gericht op het zich beter kunnen redden op het werk, bij het doen van boodschappen, bij de dokter of het voorlezen aan de (klein)kinderen. Daarom vragen we ook of mensen, naast het leren van de taal, behoefte hebben om hun reken- en digitale vaardigheden te verbeteren. Denk aan het aanvragen en gebruiken van een digid. Het aanbod is dus heel praktisch. Maar als iemand toch een cursus wil volgen, dan kan dat ook.”

Vaak autochtoon

In de gemeente Losser is het aantal laaggeletterde personen lager dan gemiddeld in Nederland: 4% tegenover 12% in heel Nederland. Het gaat om ongeveer 1.400 personen.

Meer dan de helft van deze groep is autochtoon. Uit onderzoek blijkt dat laaggeletterden niet alleen moeite hebben met basisvaardigheden, maar daarnaast ook vaak te maken hebben met andere problemen die te maken hebben met werk(loosheid), gezondheid, participatie, inburgering en integratie. Ook hebben zij vaker schulden en behoefte aan maatschappelijke ondersteuning.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen