Historisch spoormonument volledig opgeknapt door Jan Keppels

Strak in de verf met nette bielzen en schoon grind. Het volledig opgeknapte spoormonument heeft een mooie plek gekregen naast de nieuwe rotonde.

Wethouder Nijhuis onthulde het monument afgelopen donderdag. “Mijn complimenten voor Jan Keppels die dit project vrijwillig en zeer professioneel heeft opgepakt. In samenwerking met het bouwteam staat er nu weer een prachtig spoormonument, wat bijdraagt aan het historische karakter van Losser.”

Het spoormonument is een herinnering aan de stoomtramweg Gronau-Oldenzaal-Denekamp. In de loop van de jaren ’30 is de spoorlijn overgenomen door de Nederlandse Spoorwegen (NS) tot de Duitse bezetter de spoorlijn in 1942 opbrak. Na de Tweede Wereldoorlog werd de spoorverbinding naar Losser – Glanerbrug hersteld. De definitieve sluiting van deze lijn was op 28 mei 1972.

Verscholen in het lange gras, verroest en verweerd lag tot afgelopen voorjaar het historische spoormonument in de middenberm van de Gronausestraat. Door de werkzaamheden aan de Gronausestraat vanuit het Centrumplan Losser kreeg het spoormonument een nieuwe plek.

Een herkenbaar spooraandenken

Jan Keppels, Lossenaar met een passie voor de historie van het lokale spoorwegnet en de betekenis ervan voor de regio, gaf het wisselstel uit 1903 een flinke opknapbeurt. “Ik heb het wisselstel helemaal uit elkaar gehaald, elk onderdeel ontroest en opnieuw geschilderd. Op basis van mijn schetsontwerp heb ik samen met het bouwteam een mooi en herkenbaar spooraandenken gemaakt. Wat mij betreft een monument die recht doet aan het belang van het spoorwegverleden voor Losser.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen