Basisschoolkinderen spelen rol gemeenteraadsleden na

Donderdag konden leerlingen van groep 8 van de Meester Snelschool proeven hoe het er in de lokale politiek aan toe gaat.

Een groep van 14 leerlingen speelden het Democracity-spel in de raadzaal van ’t Lossers hoes. Zij werden uitgedaagd om in de huid van gemeenteraadsleden te kruipen. Net als een echte gemeenteraadsvergadering.

Tijdens het Democracity-spel zijn leerlingen een ochtend of middag de gemeenteraad van een fictieve nieuwe stad. Het spel en het besluitvormingsproces gaat helemaal volgens de echte spelregels van een gemeenteraadsvergadering.

De leerlingen werden het – na een lang en inhoudelijk debat – eens over het plaatsen van een station, politiebureau, basis- en middelbare school. Het ziekenhuis en een bos zijn uiteindelijk weggestemd.

Leren van raadsleden

Tijdens het spel is er altijd een echt raadslid aanwezig om met de leerlingen in gesprek te gaan over de gemeenteraad van de gemeente Losser. Ook is het raadslid bereid vragen te beantwoorden van leerlingen over het zijn van een ‘echt’ raadslid. In dit geval was het raadslid Inge Oort-van Wakeren (Burgerforum) aanwezig.

\Burgemeester Cia Kroon opende de ochtend met een kort welkomstwoordje. Dit is de eerste editie van het Democracity-spel van deze raadsperiode.

Geschikt voor basisscholen én middelbare scholen

Alle basisscholen in de gemeente Losser zijn per brief uitgenodigd om dit educatiespel kosteloos te komen spelen met de groepen 7 en 8. De eerste aanmeldingen van de scholen zijn al binnengekomen. De gemeente hanteert maatwerk zodat ook kleine klassen dit spel kunnen spelen.

De bedoeling is om de scholen jaarlijks te ontvangen, zodat het een vast onderdeel kan worden van de raadsagenda en de agenda van de scholen. Daarnaast is er ook een editie voor middelbare scholen. Zij spelen eenzelfde soort spel vanuit een fictief raadsvoorstel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen