Boer Frans eist fosfaatrechten van ‘koeienhotel’ in De Lutte

Boer Frans met vrouw Leonie en kinderen
Boer Frans met vrouw Leonie en kinderen
Foto: Zanderink Op Aust

Het onderbrengen van een deel van zijn veestapel raakt boer Frans Zanderink, bekend geworden door het tv-programma Boer zoekt vrouw, in de portemonnee.

Zanderink klaagt het ‘koeienhotel’ van dorpsgenoot Jan Duivelshof in De Lutte aan. Daar had hij ongeveer twee jaar lang vee gestald, zo ook op 2 juli 2015. Die datum is voor veehouders hét moment waarop zij zogeheten fosfaatrechten, een soort vergunning voor de hoeveelheid vee op een bedrijf, toegekend kregen.

Doordat het bedrijf van Duivelshof 22 kalveren, 31 pinken/vaarzen en 12 melkkoeien van Zanderink hield, kreeg hij hiervoor ‘extra’ fosfaatrechten: 890 kilo. Volgens collega Zanderink is dat oneerlijk en kost dit hem een boel geld. Zijn advocaat Didier Fransen becijferde het zelfs op 160.000 euro, wat de rechten waard zijn.

Volgens advocaat José Jochemsen van Duivelshof had Zanderink passende maatregelen kunnen nemen om deze problemen te voorkomen en was ‘ie bovendien regelmatig te laat met betalingen, iets wat hij overigens categorisch ontkent.

‘Inschaarder wint’

De juridische kwestie is lastig, want dergelijke fosfaatrechten rusten op een bedrijf en niet op de dieren in kwestie. Tot die uitspraak kwamen andere rechters onlangs, bijvoorbeeld in de rechtszaak van een bedrijf uit de gemeente Tubbergen dat eveneens (jong)vee had uitgeschaard. Het is daarom nog maar de vraag of Zanderink iets terugziet van de fosfaatrechten die Duivelshof in z’n bezit heeft.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen