Ooievaarskuikentje ziet het levenslicht

Foto: Mark Mensink

Het eerste kuiken van misschien wel de beroemdste ooievaar ter wereld is vannacht helemaal uit het ei gekropen, zij het met de nodige hulp van tijdelijke ‘adoptievader’ Piet van Andel uit het waaldorp Herwijnen in Gelderland.

Piet verzorgt al tientallen jaren zowel jonge als volwassen ooievaars en moest ingrijpen tijdens de geboorte, beschrijft hij. De ‘ooievaarsredder’ kon vannacht de slaap niet vatten en kwam meermaals uit bed om te zien of het kuiken al vooruitgang had geboekt. Maar dat ging heel moeizaam. Omstreeks 01.30 uur vond de ooievaarsredder het welletjes. “Ik had het idee dat hij het niet ging redden en vond dat ik iets moest doen”, vertelt hij.

De kleine ooievaar maakt het goed. Hij (of zij) ligt op een bedje van hooi en onder een broeilamp te slapen. “Het gaat net als met een baby: het is een ritme van slapen, eten en poepen.”

Overige eitjes

In twee andere ooievaarseitjes zit inmiddels een klein gaatje en het met enige regelmaat zachtjes piepende kuikentje is hierdoor al enigszins zichtbaar. Het is daarom een kwestie van uren, maximaal een etmaal, vooraleer deze eveneens uit hun schaal zullen komen. Bij het vierde ei in dit bijzondere reddingsproject voor ooievaars is wel enige beweging waar te nemen, maar duurt het volgens Piet nog wel één of misschien twee dagen voordat het kuiken uit zal willen breken.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen