Smakelijke acties tijdens Dutch Food Week Overijssel

Foto: LTO Noord Oost Twente

Donderdag 14 oktober was de Nationale Groente- en Fruitdag tijdens de Dutch Food Week.

Op deze dag hebben boeren en tuinders van LTO Noord kisten met groente en fruit uitgedeeld in Overijssel. Zo gingen zij langs bij FC Twente, verzorgingshuizen in Vechtdal en scholen in Salland en Vechtdal.

In Overijssel werden de eerste kratten fruit ’s ochtends afgeleverd in verzorgingshuis Rosengaerde in Dalfsen, waar de bewoners enthousiast reageerden op het bezoek. Varkenshouder Bert van der Vegt legt uit wat het doel is: “Achter het verse en gezonde voedsel op ons bord schuilt een verhaal. Dat verhaal begint bij boeren en tuinders, op het boerenland om de hoek. Maar dat verhaal wordt veel te weinig verteld. Met deze actie brengen we daar verandering in.”

Voeding voor topsporters

Bij FC Twente ging de LTO-afdeling van Noordoost-Twente in gesprek over de waarde en kwaliteit van voedsel voor topsporters. Afdelingsvoorzitter Martin Oldenhof: “Het was geweldig om met de voedingscoach en kok van FC Twente in gesprek te gaan. Het is mooi om te horen hou zij omgaan met lokaal voedsel, zowel voor de spelers als de andere activiteiten van de club. Zij zijn ook op zoek naar voedsel met een verhaal erachter en vertellen dat verhaal. Dat is erg mooi. Het was goed om te horen dat ze daarbij uitgaan van de ‘schijf van vijf’ waarbij dierlijke, plantaardige producten en zuivel in goede balans zijn. Ook spraken we over de uitdaging die er is om met meer regionale producten te gaan werken. En de kok maakte de vergelijking met ons boeren die eigenlijk ook met topsporters en hun voeding bezig zijn.”

In de regio Salland werden een aantal scholen bezocht met een krat vol groente en fruit en een uitnodiging om eens een personeelsuitje op een boerderij te organiseren. Ook daar zijn interessante gesprekken gevoerd over het belang van goed, gezond en regionaal eten.

Dutch Food Week

De uitdeelactie gebeurt tijdens de Dutch Food Week. Een week waar genieten van Nederlandse voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Dit jaar is het thema ‘de positieve kracht van ons voedsel’. Zo tonen boeren hoe zij continue investeren in manieren om nog duurzamer voedsel te produceren. Ook laten ze zien hoe ze de biodiversiteit bewaken en energie opwekken voor iedereen.

De Nationale Groente- en Fruitdag is ontstaan om aandacht te vragen voor het eten van voldoende groente en fruit. De focus ligt op gezondheid, duurzaamheid, verspilling en leefstijl. Op 14 oktober om 16.00 uur was er daarom landelijk de ‘Ga voor kleur break’. Verschillende organisaties hebben hier aan mee gedaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen