Geredde ooievaars staan op punt van uitvliegen

Nog even en de drie ooievaarskuikens die in De Lutte werden gered, kiezen het luchtruim vanuit de ooievaarsopvang in Herwijnen.

Donderdag werden de drie jonkies geringd, opgemeten en ze mochten voor het eerst eventjes aan hun vrijheid ruiken. Dat gebeurde samen met andere kleintjes, die eveneens gered zijn en afgelopen tijd bij de opvang opgroeiden. Ditzelfde moment was ook reden voor leden van Vogelwerkgroep Losser, die begin mei in actie kwamen nadat bleek dat de eieren zonder menselijk ingrijpen sowieso kapot zouden gaan, om vanuit Twente naar het Waaldorp af te reizen en mee te assisteren bij de afrondende handelingen. “Heel bijzonder om hier bij te mogen zijn”, reageren vogelaars Ben Heerink en Sander Wansing.

Beiden zijn gezamenlijk naamgever van het eerste kuiken dat zo’n 8 weken geleden uit z’n ei kroop, een bijzondere eer die ‘ooievaarsopvanger’ Piet van Andel hen toebedeelde vanwege hun rol in de redding. “Erg speciaal. En natuurlijk extra aangezien het project, om de eieren te redden, al geslaagd was.”

Volgens de politie proberen ze nog steeds de dader te achterhalen van de nachtelijke schietpartij in De Lutte, waarbij destijds de vader van deze geredde ooievaarsjonkies om het leven kwam. “Dat is een onderzoek wat nog loopt en we kunnen daarover geen update afgeven”, aldus een politiewoordvoerder. Zowel de eigenaar van de grond waar het beschoten ooievaarsnest staat als de Losserse vogelbeschermers hebben aangifte gedaan.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen